Pas op voor cybercriminaliteit

Waarschuwing!

De laatste tijd is er veel cybercriminaliteit. Afgelopen weken zijn er veel bedrijven het slachtoffer geworden van een flinke virusaanval van cybercriminelen. Dit heeft voor een aantal bedrijven grote schade tot gevolg gehad. Denk hierbij aan back-up verlies, data verlies enzovoorts.

Vandaar dat wij u via deze mail willen informeren.

Wat gebeurt er? Het virus wordt verspreid via zowel e-mail als ook via websites. Als voorbeeld: afgelopen weken is een mail verstuurd uit naam van Bol.com. Achteraf bleek het een valse mail te zijn die afkomstig was van cybercriminelen. Degenen die de mail nietsvermoedend hebben geopend en de bijlage hebben aangeklikt, hebben de criminelen toegang verschaft tot hun computersystemen. Later volgt dan een dreigtelefoontje waarin om een flinke som losgeld gevraagd wordt, in niet te traceren bitcoins. Na betaling van dit losgeld wordt een sleutel gestuurd waarmee het computersysteem gered zou kunnen worden. Ons advies is om op dat soort verzoeken NIET in te gaan! Uw systeem is dan al beschadigd door het virus en een oplossing wordt ook na voldoen van de betaling niet geboden.

Alle gegevens die zowel op een pc als op de server staan zijn geïnfecteerd. Alles wat met de geïnfecteerde computer of geïnfecteerd systeem verbonden is, is ook geïnfecteerd. Dit geldt ook voor USB-sticks! Op dat moment is het al te laat en is het vrijwel onmogelijk om de data terug te krijgen. Een goede offline backup zorgt ervoor dat alles weer snel 'up and running' is.

Hoe groot is de schade? Dit verschilt natuurlijk per bedrijf dat getroffen is. Inmiddels is bekend dat bij een aantal bedrijven inkoop- en verkoopgegevens verloren zijn gegaan. Ook zijn er bestanden en gegevens uit systemen gewist. Het effect van een dergelijke virusaanval is dat bedrijven zich machteloos voelen en enorme schade oplopen door een onschuldig ogend mailtje.

Zaak van de nationale recherche! Bent u getroffen door een virusaanval? Doe aangifte bij de politie! Gezien de geraffineerde werkwijze en de omvang van de totale schade is het inmiddels een zaak van de nationale recherche geworden. Weliswaar is de hoop dat de daders gepakt gaan worden minimaal en zelfs ongegrond.

Heel concreet vragen wij u het volgende:

Open GEEN bijlagen waar u bij twijfelt. Met name bijlagen die ".zip" en ".exe" als extensie hebben kunnen potentieel gevaarlijk zijn. Voordat u op een link in een (dubieuze) e-mail klikt, kijk goed waar de link heen verwijst. Als u deze niet herkent of niet vertrouwd, klik dan NIET en neem contact met ons op. Zorg voor een goede periodieke back-up. Wij raden aan om zowel lokaal als online een back-up te hebben die dagelijks wordt gemaakt. In geval van verlies van data, bent u dan een (of enkele) dag(en) werk kwijt. Zorg er voor dat uw virusscanner en/of andere beveiligingssoftware altijd up-to-date is.

Mocht u onverhoopt toch slachtoffer worden van dit soort cybercriminaliteit, neem dan per direct contact op met ons. Verbreek de verbinding van de geïnfecteerde machine met het netwerk, trek het internet eruit en doe aangifte bij de politie (in overleg met ons). Bij tijdige signalering kunnen we uw systeem mogelijkerwijs schoon maken en volledig resetten.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Bel gerust. Wij staan voor u klaar.